Mini serniczki czekoladowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12-14 mini serczników.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 14
Składniki
spód:
  • 12 ciasteczek typ Oreo
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
masa twarogowa:
  • 500 g twarogu na serniki - użyłam z wiaderka
  • 100 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
  • 100 g (pół szklanki) cukru - lub do smaku
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • łyżka budyniu czekoladowego (proszku) lub mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • garść orzechów
Wykonanie
  1. Ciasteczka rozkrusz porządnie, a jeśli masz jak, to zmiksuj - dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Do przygotowanych papilotek nałóż po łyżeczce ciasteczek i lekko ugnieć.
  3. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami i proszkiem budyniowym.
  4. Wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - ciągle miksując.
  5. Nałóż masę sernikową do foremek.
  6. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie widać, że wierzch się zapiekł.
  7. Wyłącz piekarnik, ostudź serniczki, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  8. Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
  9. Do gorącej dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  10. Nałóż polewę na serniczki - po około łyżeczce.
  11. Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na suchą patelnię i podgrzej kilka minut.
  12. Posyp orzechami wierzch serniczków.
Notatki
Podaję kaloryczność przy podziale na 14 serniczków. Kaloryczność będzie się wahać zależnie od użytych produktów.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 245 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 16 g Białka: 6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mini-serniczki-czekoladowe/