Sernik z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
składniki na ciasto kruche:
  • ⅓ szklanki curku
  • 1 szklanka mąki
  • 70g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
składniki masy serowej:
  • 500g twarogu
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru (ja użyłam cukru pudru)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
ponadto:
  • 3 średnie jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałowe
  • cynamon
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.
  2. Nagrzej piekanik do 180 stopni.
  3. Wyrób ciasto kruche z podanych składników i wylep nim tortownicę (ja używałam takiej 26cm).
  4. Podpiecz ciasto przez około 10 minut.
  5. Masło utrzyj z cukrami, dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę serową wylej na podpieczony spód, na wierzchu wyłóż jabłka, posyp je cynamonem i płatkami migdałowymi.
  7. Ciasto piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-z-jablkami/