Odwrócone ciasto rabarbarowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 60g + 110 g masła
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru trzcionowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.
  2. Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzecinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
  3. Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
  4. W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
  5. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  6. Jajka zmiksuj ze szklanką cukru. Do masy maślanej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).
  7. Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
  9. Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Notatki
Podane składniki są na foremkę 22 cm - jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/odwrocone-ciasto-rabarbarowe/