Frużelina czereśniowa
 
 
Autor:
Składniki
  • 500 g czereśni (lub innych owoców)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
Wykonanie
  1. Owoce umyj i wydryluj, a następnie zasyp cukrem.
  2. Owoce umieść w garnku na palniku i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny- aż owoce puszczą sok.
  3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  4. Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę wytworzonego soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  6. Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/fruzelina-czeresniowa/