Kokosowy sernik na zimno z czereśniami
 
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 125 g biszkoptów
  • 50 g masła
  • ewentualnie 1-2 łyżki wiórek kokosowych
sernik:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
  • 250 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml likieru kokosowego lub mleczka kokosowego
dodatkowo:
  • frużelina czereśniowa
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Biszkopty zmiksuj i zmieszaj z roztopionym masłem. Możesz też dodać trochę wiórek kokosowych.
  2. Masą wyklej dno przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm).
  3. Wstaw foremkę do lodówki, aby spód się schłodził.
wykonanie sernika:
  1. Do sera dodaj cukier i likier kokosowy (albo mleczko kokosowe) i razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  2. Dodaj żelatynę masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
  3. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  4. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj frużeliną czereśniową.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/kokosowy-sernik-na-zimno-z-czeresniami/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux