Czekoladowe ciasto z wiśniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Cake
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)
Wykonanie
  1. Wiśnie wydryluj.
  2. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minuta patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  7. Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 250 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 44 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-z-wisniami/