Torcik bezowy z owocami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blaty bezowe o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • składniki bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 300-500 g owoców
Wykonanie
  1. wykonanie bezy:
  2. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  5. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  7. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  8. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
  9. wykonanie kremu:
  10. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
  11. Śmietanę kremówkę ubij.
  12. Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  13. Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-bezowy-z-owocami/