Chleb orzechowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 20g drożdży świeżych
  • 400ml letniej wody
  • 500g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 50g pokrojonych orzchów laskowych
Wykonanie
  1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i odrobiną wody.
  2. Resztę składników (oprócz orzechów) włóż do dużej miski, dodaj wodę (lepiej dolewać ją stopniowo), rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto (ręcznie, albo mikserem). Na koniec dodaj orzechy.
  3. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki - zajmie to około 1-1,5 godziny).
  4. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.
  5. Chleb przestudź na kratce, a potem spróbuj się mu jakoś oprzeć ;)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-orzechowy/