Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
owoce:
  • 450 g gruszek (około 3 sztuki)
  • 20 g masła
  • 2-3 szczypty mielonego cynamonu
  • 3 łyżki syropu klonowego
ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego (użyłam cukru pudru trzcinowego)
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Wykonanie
owoce:
  1. Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
  2. Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon - duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.
  3. Owoce przestudź.
ciasto:
  1. Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste. Jajka zmieszaj z mlekiem. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  2. Do masy jajecznej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż gruszki.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. Po upieczeniu lekko przestudź.
  6. Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gruszkowe-ciasto-nigela-slatera/