Dwukolorowe babeczki kibica :)
 
 
Autor:
Składniki
składniki na około 16 sztuk:
  • 400g mąki
  • 225g cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 200ml mleka
  • 150g miękkiego masła (ja je lekko rozpuściłam w mikrofalówce)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • czerwony barwnik
składniki kremu:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki serka mascarpone (opcjonalnie)
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj razem wszystkie sypkie składniki. Białka zmiksuj z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodaj masło i połącz razem. Gdy zaczną się łączyć, wolno wlej mieszaninę mleka i białek i miksuj do zupełnego połączenia. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik. Przełóż ciasta do oddzielnych rękawów cukierniczych (grubych woreczków), końce zwiń i zabezpiecz przez rozwiązaniem, połóż woreczki obok siebie i sklej na dole taśmą klejącą. Obetnij końcówki i napełnij papilotki ciastem.
  2. Babeczki piecz około 20 minut na następnie ostudź.
wykonanie kremu:
  1. Ubij kremówkę na sztywno, w trakcie dodaj cukier puder. Na koniec dodaj serek i zmiksuj do całkowitego połączenia - polecam dodatek serka, bo krem będzie bardziej sztywny i mniej podatny na rozpuszczanie.
  2. Podziel krem na dwie części i do jednej z nich dodaj czerwony barwnik. Udekoruj babeczki według uznania.
  3. Czerwony barwnik można kupić w wielu miejscach - najprościej na allegro. Polecam barwniki w żelu lub w proszku - barwią o wiele lepiej niż te w płynie i dodatkowo nie zmieniają konstystencji kremu, czy ciasta.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/dwukolorowe-babeczki-kibica/