Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g masła
  • ¾ szklanki cukru (ja użyłam dark muscovado)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki maślanki lub śmietany
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane ⅓ szklanki wrzącej wody
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady (użyłam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
Wykonanie
babeczki:
  1. Zmiksuj masło razem z cukrem, dodaj jajko.
  2. Zmieszaj razem mąkę, sodę, sól i kakao.
  3. Zmieszaj razem zaparzoną kawę oraz maślankę.
  4. Dodaj mąkę na zmianę z kawą do masy maślanej.
  5. Nałóż ciasto do papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości).
  6. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  7. Ostudź babeczki.
krem:
  1. Podgrzej kremówkę razem z połamaną na kawałki czekoladą - uważaj, aby nie przypalić.
  2. Wymieszaj dokładnie, aby czekolada dobrze się rozpuściła.
  3. Odstaw do ostudzenia, a następnie mocno schłodź w lodówce.
  4. Ubij mikserem na gęstą masę.
  5. Udekoruj kremem babeczki.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-czekoladowo-kawowe-na-halloween/