Pizza z gruszkami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
farsz:
  • oliwa do posmarowania ciasta (użyłam takiej aromatyzowanej czosnkiem)
  • 1-2 duże gruszki
  • trochę mozzarelli (polecam mozzarellę OSM Skierniewice - można ją tarkować)
  • opakowanie camemberta
  • opakowanie sera pleśniowego (użyłam niebieskiego Turka)
  • garść orzechów włoskich
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości wody i odstaw, aby "ruszyły".
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdże.
  3. Zagniataj ciasto stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę - ciasto musi być gładkie i elastyczne.
  4. Uformuj z ciasta kulę, włóż je do miski i przykryj ściereczką.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na krążek (z podanej porcji otrzymacie 1 lub 2 spody - zależy od ich wielkości i grubości).
pizza:
  1. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 250-260 stopni - z blaszką w środku i pizzę wykładam na taką mocno nagrzaną blachę - blachy nie można posypywać mąką, bo się spali).
  2. Blat pizzy posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, posyp lub obłóż mozzarellą.
  3. Gruszki przekrój na ćwiartki a następnie na plasterki.
  4. Ułóż gruszki na pizzy, połóż pokrojone sery i posyp po wierzchu lekko rozdrobnionymi orzechami.
  5. Jeśli pieczesz w mocno nagrzanym piekarniku, to pizza będzie gotowa po około 15 minutach - wyjmij ją gdy ciasto jest zrumienione.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pizza-z-gruszkami/