Drożdżowy warkocz z białym makiem
 
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 100 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
masa makowa:
  • 100 g białego maku (szklanka)
  • garść orzechów włoskich
  • 6 daktyli bez pestek
  • garść blanszowanych migdałów
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
  • około szklanki cukru pudru
  • odrobina wody - mniej więcej ⅓ szklanki (wodę dodajemy stopniowo)
  • garść rozdrobnionych blanszowanych migdałów, lub orzechów włoskich
Wykonanie
wykonanie masy makowej:
  1. Zalej mak wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Orzechy włoskie i daktyle również zalej gorącą wodą i poczekaj aż daktyle zmiękną i napęcznieją.
  3. Sparzony mak odsącz (ja przelałam go przez sitko wyłożone pieluchą tetrową), a następnie zmiel dwukrotnie razem z orzechami, daktylami i migdałami.
  4. Do zmielonej masy dodaj cukier puder i śmietanę, wymieszaj.
wykonanie ciasta:
  1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z cukrem, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i jajko, dodaj masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na cienki prostokąt.
  5. Wyłóż na ciasto masę makową i dokładnie rozprowadź - pozostaw brzegi bez masy.
  6. Zwiń ciasto w rulon i ostrożnie przekrój wzdłuż na dwie części.
  7. Przepleć ze sobą powstałe dwa kawałki, tworząc warkocz.
  8. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  9. Wstaw drożdżówkę do zimnego piekarnika - nastaw temperaturę na 170 stopni, a czas na około 30-40 minut (zależy jak szybko nagrzewa ci się piekarnik).
  10. Wyjmij gdy ciasto będzie ładnie rumiane.
  11. Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posyp posiekanymi migdałami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/drozdzowy-warkocz-z-bialym-makiem/