Pleśniak
 
 
Autor:
Składniki
  • 5 szklanek mąki (750 g)
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru (podzielona porcja pół szklanki - 100 g - do ciasta i 200 g do piany z białek)
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (takiej po 250 g, czyli w sumie 375 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao
  • marmolada lub konfitura
  • łyżka mąki ziemniaczanej (do piany z białek)
  • łyżeczka octu (do piany z białek)
  • opcjonalnie zimna woda, śmietana lub maślanka - jeśli ciasto nie chce się lepić
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
  3. Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich, dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć. Ciasta włóż do woreczków i schłódź w lodówce (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Potarkuj jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch marmoladę lub konfiturę. Na to potarkuj drugi kawałek ciasta.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i przygotuj bezę.
  6. Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru - 200 g (pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) - piana ma być gęsta i lśniąca.
  7. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pianę, na koniec potarkuj ostatni kawałek ciasta.
  8. Ciasto piecz jeszcze przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe :)
  9. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/plesniak/