Chleb pszenno-pomidorowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 180 g ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • około 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Wykonanie
  1. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  2. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy, wodę oraz pokrojone w paski pomidory.
  3. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  4. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  6. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  7. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  8. Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu suszoną bazylią i granulowanym czosnkiem.
  9. Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  10. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  11. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-pszenno-pomidorowy/