Sugar cookies
 
 
Autor:
Składniki
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i wanilię - zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  4. Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  5. Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj ciasteczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
  8. Po wystygnięciu możesz ciastka udekorować.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sugar-cookies/