Ciasteczka jak jeżyki
 
 
Autor:
Składniki
ciastka:
  • 110g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jżółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
karmel:
  • 150 g krówek
  • 50 g masła
  • około 50-75 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • około 100 g rozdrobionych orzechów i migdałów
  • garść rodzynek
polewa:
  • 100 g czekolady (użyłam po połowie gorzkiej i mlecznej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasteczka:
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i wanilię - zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  4. Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  5. Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj kółeczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
karmel:
  1. Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  2. Dodaj porcjami śmietanę kremówkę - do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
  3. Nałóż masę karmelową na ciasteczka.
  4. Na wierzchu ułóż bakalie.
  5. Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej.
  6. Lekko ją przestudź, a następnie polej po ciasteczkach.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-jak-jezyki/