Lodowiec
 
 
Autor:
Składniki
  • 400 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 12/18 %)
  • 2 różne galaretki owocowe (najlepiej o kontrastujących kolorach)
  • pół szklanki cukru (wg mnie tyle w zupełności wystarczy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ⅓ szklanki zimnej wody
  • ewentualnie owoce
Wykonanie
  1. Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu, a następnie odstaw aż zupełnie zgęstnieją.
  2. Ostrożnie wyjmij galaretki i pokrój je w kostkę.
  3. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  4. Zmiksuj jogurt z cukrem.
  5. Podgrzej żelatynę, aby stała się płynna i dodaj ją do jogurtu, dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj pokrojone galaretki i ewentualnie owoce - zamieszaj.
  7. Przelej całość do szczelnej foremki - z tortownicy będzie wyciekać.
  8. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość zgęstniała.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/lodowiec/