ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany do nadania konsystencji
masa jabłkowa:
około 1,5 - 2 kg jabłek
około pół szklanki cukru (do smaku)
cynamon (do smaku)
opcjonalnie - garść rodzynek
Wykonanie
Z podanych składników zagnieć ciasto (użyj same żółtka), owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości ¾ rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch starkuj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Notatki
Aby zrobić wersję z bezą należy ubić białka na sztywno z połową szklanki cukru. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"] Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotka-kruchym-spodzie/