Crepes Suzette
 
 
Autor:
Składniki
sos:
  • 4o g cukru trzcinowego (użyłam zwykły, bo mi się skończył) - około 3 łyżki
  • 50 g masła - około 3 łyżki
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Wykonanie
  1. Wsyp cukier do rondelka, tak aby równomiernie przykrył dno i podgrzej go aż cukier się rozpuści - nie mieszaj cukru i nie dopuść, aby się przypalił.
  2. Dodaj masło i szybko razem wymieszaj.
  3. Wlej sok z pomarańczy - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.
  4. Zamieszaj, aż wszystko się ładnie połączy i znikną grudki.
  5. Dodaj skórkę z pomarańczy.
  6. Naleśniki złóż w trójkąty.
  7. Na dno dużej patelni nalej połowę sosu pomarańczowego. Na nim ułóż naleśniki i z wierzchu polej pozostałym sosem.
  8. Podgrzewaj naleśniki na małym ogniu dopóki sos nie zgęstniej i nie oblepi naleśników.
  9. Możesz w tym momencie skropić naleśniki likierem pomarańczowym i go podpalić.
  10. Podaj od razu.
  11. Możesz dodać do nich trochę bitej śmietany.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/crepes-suzette/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux