Pieczone obwarzanki i minipączki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 26
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 370 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (z tego dwie łyżeczki idą do rozczynu drożdżowego)
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 50 ml jogurtu naturalnego (użyłam jogurt grecki)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • około 50 ml śmietany kremówki
  • różne posypki
  • trochę rozpuszczonego masła
  • cukier kryształ z dodatkiem cynamonu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.
  2. Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  3. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  7. Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki - dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
  8. Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
  9. Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
  10. Piecz w 170 stopniach (w termoobiegu) przez 10 minut.
  11. Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
  12. Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pieczone-obwarzanki-minipaczki/