Pieczony sernik oreo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
spód:
  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
  • budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
dodatkowo:
  • 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
  • kilka ciastek oreo do dekoracji
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  4. Ciastkami wylep dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  8. Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pieczony-sernik-oreo/