Pączki z makiem
 
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
  • pół kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • ½ laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
  • około pół puszki masy makowej
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kg tłuszczu do smażenia
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru.
  2. Szklankę mleka lekko podgrzej i zalej nim drożdże.
  3. Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
  4. W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, wanilię, spirytus, sok i skórkę z cytryny.
  5. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  6. Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto.
  7. Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.
  8. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
  9. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij szklanką krążki.
  10. Na wierzchu każdego ułóż masę makową i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę (możesz też przykryć krążek ciasta drugim krążkiem i skleić brzegi).
  11. Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar).
  12. Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).
  13. Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe - wykałaczka będzie czysta).
  14. Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  15. Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paczki-makiem/