Lody cynamonowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 200ml mleka
  • 2 śmietany kremówki po 200-250ml
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 10 kawałków kory cynamonowej (ja użyłam 5 kawałków i szczypty sproszkowanego cynamonu)
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko, cukier, sól, jedną kremówkę i korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki. Gdy mieszanina się zagotuje – zestaw ją z ognia, przykryj i odstaw na godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie podgrzej mieszaninę i usuń z niej cynamon.
  2. Drugą kremówkę przelej do dużej miski.
  3. Żółtka zmiksuj i powoli wlej do nich gorącą mieszaninę mleka. Wymieszaj i ponownie przelej do garnka.
  4. Gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszaj aby się nie przypaliła.
  5. Masę przelej przez sito do kremówki w misce. Mieszaj, aż do ostudzenia (można miskę włożyć do zimnej kąpieli).
  6. Schłódź mieszankę (najlepiej przez noc), a potem umieść w maszynie do lodów, albo w zamrażarce (wtedy mieszaj co jakiś czas).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/lody-cynamonowe/