Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 230 g mąki
  • około 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
  • 50 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
kruszonka:
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
Wykonanie
  1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  3. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go wzdłuż na trzy części, z których zapleć warkocz.
  4. Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
  6. W tym czasie przygotuj kruszonkę - zmieszaj razem składniki kruszonki.
  7. Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
  9. Po upieczeniu przestudź.
  10. Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowa-drozdzowka-orzechowa-kruszonka/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux