Krem ananasowy (pineapple curd)
 
 
Autor:
Składniki
  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie
  1. Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
  2. Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  3. Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  4. Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  5. Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  6. Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/krem-ananasowy-pineapple-curd/