Pancakes cytrynowe z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
pancakes:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1,5 łyżki suchego niemielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ¼ szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
syrop truskawkowy:
  • 1,5 szklanki truskawek pociętych na kawałki
  • 1 szklanka cukru (jeśli truskawki są słodkie, to proponuję mniej)
  • pół szklanki wody
dodatkowo:
  • szklanka świeżych truskawek w kawałkach
Wykonanie
pancakes:
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
  4. Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))
syrop:
  1. Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
  3. Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
  4. Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pancakes-cytrynowe-truskawkami/