Trufle kawowe
 
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
trufle:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
  • 1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)
dodatkowo:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
  2. Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
  3. Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj - uważaj aby masa się nie zważyła.
  4. Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
  5. Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
  6. Miskę z masą wstaw do lodówki.
  7. Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła - jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
  8. Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
  9. Schłódź w lodówce lub zamrażalce.
  10. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki - będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
  11. Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
  12. Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłódź w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/trufle-kawowe/