1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)
dodatkowo:
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju
Wykonanie
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj - uważaj aby masa się nie zważyła.
Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
Miskę z masą wstaw do lodówki.
Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła - jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
Schłódź w lodówce lub zamrażalce.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki - będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłódź w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/trufle-kawowe/