Ekspresowe precle
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 4 szklanki mąki (dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą)
  • 1 duże jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sól lub cukier do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
  2. W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
  3. W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
  4. Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
  5. Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
  6. Uformuj z ciasta precle.
  7. Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
  8. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
  9. Piecz 10 minut w 220 stopniach, a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
  10. Po upieczeniu przestudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ekspresowe-precle/