Pochyłe galaretki :)
 
 
Autor:
Składniki
  • galaretka owocowa (o dowolnym kolorze i smaku)
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 40 g białej czekolady
  • 150 g serka homogenizowanego (może być odrobinę mniej)
  • 1 łyżka żelatyny
Wykonanie
  1. Proszek galaretki podziel na dwie równe części.
  2. Jedną część zalej 200 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj - odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Szklanki do deseru umieść w miseczkach, na których dnie ułóż po ziarnku fasoli, szklanej kuleczce, albo czymkolwiek, co zdoła przechylić szklankę na bok.
  4. Wlej do szklanek galaretkę i wstaw szklanki razem z miseczkami do lodówki.
  5. Gdy galaretka się zetnie możesz zrobić część sernikową.
  6. Śmietanę kremówkę podgrzej i rozpuść w niej białą czekoladę - odstaw do przestudzenia.
  7. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody - wody tylko tyle, aby przykryła żelatynę.
  8. Gdy żelatyna napęczniej podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  9. Dodaj śmietanę do serka i krótko zmiksuj, dodaj żelatynę i zmiksuj.
  10. Szklanki z galaretką pochyl w drugą stronę i napełnij masą sernikową.
  11. Schłódź w lodówce.
  12. Przygotuj w tym czasie drugą porcję galaretki.
  13. Szklanki wyjmij z miseczek i uzupełnij pozostałą galaretką - schłódź deser w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pochyle-galaretki/