Babeczki gruszkowo-marcepanowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub ostatecznie mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g marcepanu (można go ostatecznie pominąć)
  • ok 400 g gruszek (może być trochę więcej)
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina wody
Wykonanie
  1. Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Włóż do rondelka i zalej odrobiną wody - mniej więcej tyle, aby zakryła dno.
  3. Dodaj dwie łyżki cukru.
  4. Całość podgrzej, aż gruszki lekko zmiękną - ale aby się nie rozpadały - przestudź.
  5. Zmieszaj razem suche składniki.
  6. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  7. Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  9. Dodaj gruszki (razem z płynem) i starty marcepan - krótko zamieszaj.
  10. Nałóż ciasto do papilotek - możesz do ¾ wysokości, bo nie rosną mocno.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-gruszkowo-marcepanowe/