Rabarbarowa tarta tatin
 
 
Autor:
Składniki
nadzienie:
  • około 5 gałązek rabarbaru
  • 80 g masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana lub zimna woda - tylko aby zagnieść ciasto - około 2 łyżki
Wykonanie
nadzienie:
  1. Rabarbar potnij na dłuższe - około 5-cio centymetrowe kawałki.
  2. Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
  3. Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem - nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.
ciasto:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
  2. Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  3. Boki foremki do tarty wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
  4. Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
  5. Wyłóż rabarbar na dno foremki.
  6. Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
  8. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rabarbarowa-tarta-tatin/