Wloska focaccia z olejem rzepakowym
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • pól łyżeczki suszonej bazylii
  • pól łyżeczki oregano
  • łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie, można zastąpić np. czosnkiem granulowanym)
dodatkowo:
  • 1 cebula
  • pomidor
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • kilka świeżych liści bazylii
  • tarty żółty ser (ja użyłam startkowany oscypek :))
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
  2. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  3. W dużej misce umieść mąkę, sól, olej rzepakowy oraz przyprawy, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem).
  4. Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, to przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto zagnieć kilkakrotnie, a następnie rozwałkuj, albo rozciągnij je na kwadrat prawie o wielkości blachy z piekarnika.
  6. Porób palcem w cieście dołki na całej powierzchni (trzeba go "podźgać").
  7. Posmaruj wierzch olejem rzepakowym, ułóż swoje ulubione dodatki.
  8. Piecz w 230 stopniach przez około 20 minut - focaccia musi się lekko zrumienić.
  9. Podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/wloska-focaccia-olejem-rzepakowym/