Mufinki twarogowe z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
masa twarogowa:
  • 120 g twarogu sernikowego (może być serek mascarpone)
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kruszonka:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
  • około 250 g borówek
Wykonanie
ciasto:
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata).
  3. Zmieszaj razem składniki masy twarogowej oraz przygotuj kruszonkę.
  4. Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką.
  5. Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mufinki-twarogowe-borowkami/