Babeczki pijane śliwki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
śliwki:
  • około 120 g suszonych śliwek
  • 100 ml wódki lub rumu
babeczki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru dark muscovado
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml wrzątku
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady (można dać więcej)
  • około 150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Śliwki zalej alkoholem, przykryj i odstaw na kilka godzin.
  2. Czekoladę rozpuść z częścią masła (około ¼ porcji) w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do wystudzenia.
  3. Pozostałe masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ekstrakt z wanilii - zmiksuj.
  4. Mąkę połącz z sodą.
  5. Dodaj czekoladę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  6. Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z wrzątkiem.
  7. Przelej ciasto do przygotowanych papilotek.
  8. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, połowę z nich dodaj do babeczek.
  9. Piecz babeczki w 180 przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu babeczki przestudź.
  11. Przygotuj polewę - obydwie czekolady rozdrobnij i umieść w miseczce, dodaj śmietanę kremówkę i całość pogrzej w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
  12. Wierzch babeczek posmaruj odrobiną czekolady, nałóż pozostałe śliwki i nałóż na nie drugą warstwę czekolady.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-pijane-sliwki/