Ciasto morelowo-borówkowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki (zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 125 ml oleju
  • ulubiony aromat - użyłam migdałowy
  • pół kilograma moreli
  • 125 g borówek
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
  3. Miksuj do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
  4. Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
  5. Piecz 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-morelowo-borowkowe/