Miniserniczki malinowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
spód:
  • ok 150 g czekoladowych ciasteczek (mogą być też zwykłe maślane, wtedy dodaj do nich łyżeczkę gorzkiego kakao)
  • 3 czubate łyżki rozpuszczonego masła
masa serowa:
  • 450-500 g twarogu sernikowego
  • pół szklanki cukru
  • 60 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • około 100 g świeżych lub mrożonych malin
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo pokrusz - jeśli masz zwykłe maślane, to dodaj do nich łyżeczkę kakao i rozpuszczone masło - zagnieć.
  2. Wylep ciastkami spody przygotowanych papilotek - mniej więcej po czubatej łyżeczce ciasteczek na papilotkę.
  3. Maliny zmiksuj (jeśli owoce są kwaśne, możesz dodać do nich trochę cukru pudru), a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
  4. W misce umieść twaróg, jajko, rozpuszczoną białą czekoladę oraz cukier i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Nałóż masę serową na ciasteczkowy spód.
  6. Na wierzch nałóż po około łyżeczce musu malinowego, wykałaczką lekko zmieszaj go z masą serową.
  7. Piecz serniczki w 150 stopniach przez około 25 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź i najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/miniserniczki-malinowe/