Ogóki kiszone
 
 
Autor:
Składniki
  • 3 kg niedużych ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia (koper, chrzan, czosnek)
  • około 3 litry wody
  • 3 czubate łyżki soli
Wykonanie
  1. Słoiki do ogórków wyparz, włóż do każdego całą łodygę kopru, włóż po ząbku czosnku oraz po kawałku chrzanu (nie używaj go zbyt dużo, bo ogórki będą ostre).
  2. Włóż ogórki do słoika (tak aby stały), układaj je ściśle, na górę włóż najmniejsze ogórki.
  3. Możesz na wierzch dodać jeszcze kawałek kopru oraz ząbek czosnku (jeśli masz liście czarnej porzeczki i wiśni to też je użyj).
  4. Wodę zagotuj z solą - gorący roztwór wlej do słoików z ogórkami.
  5. Słoiki zakręć.
Notatki
Pod nakrętkę słoika często wkładam złożony woreczek śniadaniowy - dodatkowo uszczelnia on słoik i zapobiega przez psuciem się ogórków.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ogorki-kiszone/