Marchewkowe pancakes
 
 
Autor:
Składniki
placuszki:
  • 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wanilii
sos waniliowy:
  • 25 g masła
  • pół szklanki cukru
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • około 2-3 łyżki maślanki
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki ekstraktu w wanilii
Wykonanie
placuszki:
  1. Marchewkę zalej maślanką i zasyp cukrem - wymieszaj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (myślę, że można spróbować bez tego schładzania).
  2. Zmieszaj razem suche składniki.
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  4. Dodaj marchewkę do suchych składników zmiksuj i w trakcie dodaj mokre składniki.
  5. Smaż placuszki z dwóch stron na rumiano.
  6. Podawaj na ciepło polane sosem waniliowym, albo czekoladą.
sos waniliowy:
  1. Umieść wszystkie składniki w garnuszku i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstniej (mieszaj od czasu do czasu).
  2. Sos możesz przechowywać w lodówce, podgrzej go przed podaniem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/marchewkowe-pancakes/