Owoce pod karmelem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g cukru
  • zimna woda do cukru
  • około pół kilograma owoców
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier.
  2. Postaw rondelek na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - NIE MIESZAJ i uważaj, aby nie przypalić karmelu.
  3. W tym czasie przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miseczek.
  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).
  5. Nałóż śmietanę na owoce.
  6. Ostrożnie wylej na śmietanę gorący karmel.
  7. Podawaj od razu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/owoce-karmelem/