Gofry na maślance
 
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 1 szklanka plus dwie czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 raczej czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 szklanka maślanki (tak do pełna)
  • pół szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. W dużej misce zmiksuj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, maślankę, mleko, masło i żółtka.
  2. W drugiej misce ubij na sztywno białka.
  3. Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Gofrownicę rozgrzej, delikatnie posmaruj olejem.
  5. Nakładaj łyżką do zupy ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.
  6. Po upieczeniu połóż na kratce z piekarnika, aby ostygły - jeśli ułożysz je ciepłe jeden na drugim, to szybko zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-maslance/