Crumble truskawkowo-malinowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą porcję.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 6
Składniki
kruszonka:
  • około 125 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów)
dodatkowo:
  • około kilograma truskawek
  • około 250 g malin
  • około 50 g masła
  • 5-6 łyżek brązowego cukru
Wykonanie
  1. Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
  3. Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.
  4. Składniki kruszonki zagnieć razem - jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę masła.
  5. Nałóż kruszonkę na owoce.
  6. Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut - aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
  7. Podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/crumble-truskawkowo-malinowe/