Jagodowy sernik na zimno
 
 
Autor:
Składniki
spód:
  • około 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
  • około 50 rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
  • 250 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody do żelatyny
  • 1,5 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru do jagód (opcjonalnie)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki
galaretka:
  • szklanka jagód - zmiksowanych
  • galaretka owocowa rozpuszczona w szklance gorącej wody
Wykonanie
  1. Składniki spodu zmieszaj razem i wylep dno tortownicy.
  2. Tortownicę umieść w lodówce.
  3. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.
  4. Twaróg zmiksuj z cukrem, oddaj zmiksowane jagody i razem wymieszaj.
  5. Żelatynę zalej zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  6. Dodaj żelatynę do masy sernikowej.
  7. Śmietanę kremówkę zmiksuj, aż będzie gęsta.
  8. Dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj łopatką.
  9. Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłódź w lodówce.
  10. Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody (smak galaretki może być dowolny, bo i tak jagody zdominują i smak i kolor - ale preferowana jest galaretka ciemna lub czerwona).
  11. Do galaretki dodaj zmiksowane jagody i wymieszaj.
  12. Lekko tężejącą galaretkę wylej na sernik i schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jagodowy-sernik-zimno/