Funnel cake, czyli ciasto lane
 
 
Autor:
Ilość: 7
Składniki
ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (użyłam mineralną lekko gazowaną)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ewentualnie "schlust" wódki (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz)
  • tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • miód
  • jagody (lub inne owoce)
  • cukier puder
Wykonanie
  1. W dużej misce zmiksuj jajka z solą.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj porcjami suche składniki do jajek - na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
  4. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
  5. W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz - najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).
  6. Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) - aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
  7. Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz - wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
  8. Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
  9. Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
  10. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  11. Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/funnel-cake/