Babeczki jabłkowo-cukiniowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
  • 2 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki przyprawy do piernika (można ominąć)
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół dużego obranego jabłka startego na tarce o dużych oczkach
  • około 70 g tartej na dużych oczkach cukinii
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonem.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu przestudź.
  9. Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-jablkowo-cukiniowe/