Ciasto ze śliwkami i kardamonem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu (ewentualnie cynamonu lub imbiru)
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • pół kg śliwek
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  5. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
  6. Owoce ułóż na cieście skórką do dołu.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę około 22-24 cm.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-sliwkami-kardamonem/