Pszenny chleb tostowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • około 5-5,5 szklanki mąki (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
  2. W dużej misce umieść 4 szklanki mąki, resztę wody, mleko, masło oraz sól.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
  4. Ciasto ma być gęste i elastyczne - tak aby uformować z niego kulę.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto wyjmij n a posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
  7. Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni.
  9. Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
  10. Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pszenny-chleb-tostowy/