Gofry dyniowo-piernikowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
  • pół szklanki puree z dyni
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki oprócz białek.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Płyty gofrownicy wysmaruj delikatnie olejem.
  5. Piecz gofry aż będą rumiane.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-dyniowo-piernikowe/