Dyniowe ślimaczki drożdżowe
 
 
Autor:
Składniki
rozczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdźy
  • 40 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
ciasto:
  • 350 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • rozczyn drożdżowy
masa piernikowa:
  • 60 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
Wykonanie
rozczyn drożdżowy:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, wlej mleko i wymieszaj.
  2. Miseczkę z drożdżami przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie z tych bardziej kleistych.
  2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny lub w lodówce na całą noc.
  3. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć (w razie konieczności dodaj odrobinę mąki).
  4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (około 20/30 cm), wyłóż na niego masę piernikową i dokładnie rozprowadź po całości.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  6. Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki.
  7. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce lub włóż do foremki.
  8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  9. Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz go na 170.
  10. Piecz przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  11. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem z cynamonem.
Notatki
Zamiast przypraw możesz dać dwie łyżeczki przyprawy do piernika. Lukier cynamonowy zrobisz mieszając cukier puder z odrobiną mleka i cynamonem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/dyniowe-slimaczki-drozdzowe/