Ciasteczka owsiane z rodzynkami
 
 
Autor:
Składniki
  • 50 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 rozkłócone jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g płatków owsianych
  • 125 g drobnych rodzynkek (można je zastąpić posiekanymi daktylami)
  • 2 łyżki ziaren sezamu (jeśli nie macie można zrezygnować)
Wykonanie
  1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawaj stopniowo jajko, cały czas ucierając masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane, rodzynki i ziarna sezamu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Łyżką (lub małą łyżeczką, jeśli chcesz mieć mniejsze ciasteczka), wyłóż ciasto na przygotowane blachy, pozostaw między porcjami dużo miejsca.
  4. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu nie ściągaj od razu z blachy, tylko pozostaw do przestygnięcia.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami/